Belvidere Family Centre

Award winning transformation of two Victorian houses into a residential family centre with community facilities. Low energy use and sustainability integrated into the design from inception.

Client: Liverpool Mutual Homes and Liverpool City Council

Value: £3.6 million

Completed: May 2012

Location: Princes Park Conservation Area, Liverpool

A competition winning scheme which comprised the refurbishment of two historic buildings with new modern extensions and a new entrance block to create a state of the art new facility.

The project has 16 new self-contained flexible loft type apartments and a crèche, communal lounges and offices, and conference and office facilities which can be used by the local community. A radical sustainability strategy incorporates solar thermal panels, photovoltaic glazing, rainwater harvesting, MVHR, air source heat pumps, and a thermal store.

The scheme has been awarded for a number of national design awards, including the RICS 2013 and Brick Award 2012.

  • Sensitive restoration of the existing historic elevations in close consultation with the Conservation Department
  • Super insulated envelope and renewable technology leading to greatly reduced running costs
  • Contemporary interior with high quality finishes to create an upmarket environment for residents.

Photographs by Craig Magee/LMH

Related Projects